3PL – bli kvitt logistikproblemen

11 januari 2022 jonas olsson

editorial

Då var det dags igen. Du är inne i en ny boom-period. Varorna lämnar lagret lika snabbt som de kommer in och din stora lagerlokal står i princip tom och kostar bara pengar. Finns det något du kan göra åt det?

Och det skulle vara skönt om det fanns ett system där du bara snabbt och enkelt kunde meddela någon som tog hand om leveransen, vart den än bar av.

3PL är lösningen för dig. 3PL? Undrar du så klart. 3PL står för tredjepartslogistik och det innebär helt enkelt att du outsourcar dina logistiska behov till en tredje part. Alltså din lagerhållning, packning och leverans.

Detta är en bransch som har vuxit sedan 1990-talet då 3PL har uppenbara ekonomiska fördelar. Det är så enkelt som att du inte ska betala för mer lager än vad du använder. Det skiftar ju ibland från högsäsong till lågsäsong beroende på vad du säljer, och det kan finnas tider då du behöver mer eller mindre lager. Med 3PL betalar du för det lager du behöver, inte mer.

 

image

 

3PL – någon som sköter det snyggt

När du anlitar någon att utföra din 3PL så blir du av med mycket huvvudvärk. Utöver att du inte betalar för mer lager än vad du behöver så överlåter du också packning av dina produkter till någon annan vilket innebär att din personal kan syssla med viktigare saker, som kundservice till exempel.

Du ordnar också med att någon sköter leveransen vart den än ska i världen. Kommunikationen mellan dig och din 3PL sköts smidigt via ett onlinekommunikationssystem, och när du är fri från det rent logistiska kan du fokusera på att få din kundbas att vara nöjd och växa.

Men, vad händer om mitt lager tar slut och jag inte har koll på det? Det sköts det med, med ett automatiserat system. Allt går att lösa.