Allt du behöver veta om lån

24 september 2024 Maja Bergman Lindberg

Lån utgör en grundsten i många personers ekonomiska liv. Vare sig det handlar om att finansiera ett bostadsköp, en ny bil eller bara för att hantera en tillfällig ekonomisk knipa, kan lån erbjuda den nödvändiga finansieringen som behövs. Den här artikeln kommer att gå igenom olika typer av lån, faktorer som påverkar din lånekapacitet, och några avgörande faktorer man bör överväga innan man tecknar ett lån.

Olika typer av lån

Bostadslån

Bostadslån, eller bolån, är vanligtvis den största typen av lån som en individ eller familj tar. Det används för att köpa bostäder och är säkra låneformer där bostaden agerar som säkerhet. Detta innebär att om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren ta över bostaden. Räntan på bostadslån är ofta lägre jämfört med andra lånetyper tack vare säkerheten som bostaden ger.

Konsumtionslån

Konsumtionslån, eller privatlån, är lån utan säkerhet. Dessa lån kan användas för allt från renoveringen av hemmet till en spontan semester. Eftersom de inte kräver någon säkerhet, tenderar räntorna att vara högre och lånebeloppen lägre än bostadslån. Själva kreditbedömningen vid konsumtionslån tar dock i regel hänsyn till låntagarens betalningsförmåga och kredithistorik.

Billån

Vid köp av en bil kan man välja antingen ett billån med bilen som säkerhet eller ett privatlån. Med ett billån är räntorna i allmänhet lägre eftersom långivaren kan ta bilen som säkerhet vid misslyckad återbetalning. För dem som inte önskar eller kan lämna bilen som säkerhet står privatlånet fortfarande som ett alternativ.

Snabblån och SMS-lån

Snabblån och SMS-lån är små lån med kort återbetalningstid. De är kända för sin höga ränta och sina höga avgifter. Snabblån kan utgöra en stor risk för konsumenter eftersom en försämrad ekonomisk situation kan uppstå om lånen inte betalas tillbaka snabbt.

lån

Faktorer som påverkar din lånekapacitet

Inkomstnivå och sysselsättning

Din inkomst och sysselsättning är två av de mest signifikanta faktorerna en långivare ser på. Stabila inkomstkällor från ett stadigt arbete ökar chansen att få ett lån och kan även påverka de villkor till vilka lånet ges.

Kreditvärdhet och tidigare skulder

Din kreditvärdighet, ofta baserat på din tidigare lånehistorik och huruvida du betalat dina fakturor i tid, starkt påverkar din förmåga att få ett nytt lån. Höga befintliga skulder kan även försvaga din lånekapacitet då de minskar den summa du anses vara kapabel att återbetala.

Amorteringskrav och lånetid

Längden på lånet och kravet på amortering spelar också en viktig roll. Ju längre återbetalningstid, desto lägre blir den månatliga kostnaden, men totalt sett ökar de kostnader som uppkommer från ränta över tid.

Viktiga överväganden innan lån

Räntor och avgifter

Räntan är den kostnad du betalar för själva lånet och varierar beroende på långivaren och din personliga ekonomiska situation. Förutom räntan kan det tillkomma avgifter såsom uppläggningsavgift eller aviavgifter som också bör beaktas.

Återbetalningsplan

En välgjord återbetalningsplan är avgörande. Det är oerhört viktigt att du som låntagare skapar en plan för hur lånet ska betalas tillbaka över tid, inklusive hur man hanterar den månatliga budgeten för att säkerställa att alla betalningar görs i tid.

Konsekvenser vid utebliven betalning

Missar man en betalning kan det resultera i påminnelseavgifter och i värsta fall ett betalningsföreläggande och dess konsekvenser. Ett försämrat kreditbetyg kan göra det svårare att få lån i framtiden och kan påverka kapaciteten att hyra bostäder, teckna abonnemang och genomföra vissa inköp.