Alla dessa pizzerior

25 juni 2020 jonas olsson

Man skulle kunna tro att pizza är Sveriges nationalrätt. Tänk bara på hur många pizzerior det finns i landet, såväl i storstad som på landsbygd. Det finns pizzerior i Stockholm och det finns i Haparanda. Ta en liten, liten ort som exempel: där är det inte ovanligt att antalet pizzerior överstiger antalet invånare. Nåja, lite överdrivet kanske, men man kan ändå få den känslan. Man kan verkligen undra hur dessa pizzerior i alla små samhällen kan gå runt. Det måste ju ha att göra med att pizza är en av våra mest omtyckta maträtter.

 

Den älskade och mångsidiga pizzan

Varför har pizzan blivit så omtyckt? Att det dels är en rätt som ofta går snabbt att både laga själv men även beställa har nog en del att göra med saken. Men såklart även för att det är så gott! Det finns dessutom många olika varianter och alla brukar hitta sin egen favoritsort. Vesuvio och capricciosa är vanliga favoriter och båda två får nog benämnas som klassiker. Det finns även så många mer sorter som är mer eller mindre kända. Många pizzerior har dessutom sina egna specialpizzor, eller flera. Pizzor som utmärker just dem och som sedan har blivit älskade av stamgästerna.  

 

 

Pizzerian som samlingspunkt

De flesta vet förmodligen att pizzan inte har sina rötter i Sverige, utan i Italien. Men det är lite som att svenskarna har kidnappat denna rätt och gjort den till sin egen nationalrätt. För återigen, tänk bara på mängden av pizzerior i vårt avlånga land. Det finns inte alls lika många restauranger med svensk husmanskost, inte ens i närheten. Pizzeriorna har även blivit lite av en samlingspunkt i samhället: många har sin egen favoritpizzeria som de går till. Man träffar nästan jämt samma folk där som man skrattar och har trevligt med – pizzerian gör en både mätt och glad.