En kub som fängslat generationer

27 december 2020 jonas olsson

Det var en ungrare som hittade på Rubiks kub. Det är en klassiker som har funnits sedan sjuttiotalet. Man vrider och vänder på en kub och får fram olika kombinationer. Målet är att varje sida ska ha en och samma färg, och det kan ta en bra stund. 

Känner man att man behöver hjälp på traven finns det sidor på internet som kan ge vägledning. Under åren som har gått har denna kub utvecklats och förfinats, och numera är det både vackra och tekniskt avancerade kuber som finns till salu. Det finns även kuber som har speciell teknik för att användas snabbt och är konstruerade för att tävla på tid med. 

Färgglad kub ger förströelse

Om man bara vill ha kuben som ett tidsfördriv, till exempel under en resa, kan man välja mellan ett antal olika varianter av den. Det är lättmanövrerade kuber av plast som både är färgglada och roliga i sina olika former. Vissa har även klistermärken, så de är både ett rejält huvudbry och ett vackert pussel. 

Från början var det 3×3 rutor som gällde, men nu finns det ännu fler. Ju fler rutor man ska hålla reda på, ju svårare blir det att lösa pusslet. De som är riktigt duktiga kan vara med i speciella tävlingar, så för många är detta ett stort intresse. Det finns speciellt utarbetade strategier som man kan lära sig och tillämpa, om detta är något som fångar ens intresse.

Många olika varianter

Känner du för att testa, finns det hemsidor med en mängd olika varianter på denna kub. Det finns till och med cylinderformade, så det behöver numera inte ens vara en kub till formen.

Du kan gå till länk på en seriös hemsida, så får du se allt vad som har hänt med kuben sedan den uppfanns på sjuttiotalet. Beställ gärna flera olika kuber och testa.