Experter hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av en värmepump

11 maj 2021 Cecilia Olsson

Många svenska hushåll väljer att installer värmepump för att få ner sin energiförbrukning. Jämfört med exempelvis direktverkande el finns det väldigt mycket energi och pengar att spara in genom att byta till värmepump, men det kan även löna sig att byta från andra värmekällor. När man bestämt sig för att installera värmepump så är det viktigt att man väljer en modell som passar de förutsättningar och behov som finns samt att man anlitar en certifierad installatör då den ska installeras och driftsättas.

Önskemål, möjligheter och kapacitet

För att kunna hitta den bästa modellen för fastigheten så är det en del frågor man bör ställa sig. Alla värmepumpar arbetar för att förse huset med värme men de kan hämta energin från olika källor och även sprida värmen på olika sätt. Vilken sorts pump som passar kan avgöras av fastighetens närområde, var i landet man bor (i norra delarna av landet kan utomhusluften bli för kall för att en luftvärmepump ska kunna fungera optimalt) samt husets planlösning.

Stora fastigheter kräver såklart en värmepump med högre kapacitet jämfört med ett litet hus och om bostaden är dåligt isolerad så påverkar även det energiförbrukningen. Finns det behov för uppvärmning av tappvatten eller är det viktigt att kunna köra pumpen ”baklänges” på sommaren så att den fungerar som luftkonditionering? Värmepumparnas olika egenskaper utöver uppvärmning kan också ha betydelse i valet. 

Gör hemmet så energieffektivt som möjligt

En värmepump ska alltid installeras och driftsättas av certifierad installatör. Det säkerställer pumpens prestanda och gör att man får ut så mycket som möjligt av sin värmepump. På https://www.xn--vrmepumpistockholm-ltb.nu/ hittar man ett företag som erbjuder helhetslösningar när det gäller värmepump i Stockholm. Värmebolaget AB arbetar med att göra fastigheter så energieffektiva som möjligt, förutom att de kan hjälpa till med installation och driftsättning så kan de även hjälpa till med val av värmepump samt bortforsling av gammal värmekälla.