Hur ofta ska man gå till tandhygienisten?

17 november 2021 patrick pettersson

editorial

Den som har en normal tandhälsa utan några större problem behöver bara gå till tandhygienisten en gång om året. Men om man har problem med tandköttsinflammation, tandsten, har någon sjukdom eller äter en medicin som kan skada tänderna, så måste man gå oftare. Likaså om man har genomgått en behandling med implantat, eftersom detta ställer stora krav på munhygienen. Tandköttsinflammationer, tandsten och otillräcklig rengöring kan annars leda till att man tappar både tänder och implantat. 

En tandhygienist arbetar förebyggande för att motverka problem med tänder och för att man ska kunna få behålla dem livet ut. Därför får man, när man går till tandhygienisten, hjälp med att kontrollera munhygienen och att man borstar tänderna på rätt sätt. Tandhygienisten rengör också patientens tänder ordentligt och tar bort skadlig tandsten som annars kan leda till tandlossning. Hos tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct kan man läsa om de behandlingar som en tandhygienist utför.

image

Välj tandhygienist med omsorg

Precis som det är viktigt att ha en bra tandläkare bör man även trivas med sin tandhygienist, särskilt om man behöver gå lite oftare. Då kan det också vara bra att jämföra priserna mellan olika tandhygienister. Då prissättningen är fri kan det skilja ganska mycket mellan olika tandhygienister. Vill man boka en tid hos en tandhygienist kan man vända sig till en vanlig tandvårdsklinik. De flesta tandhygienister har ett nära samarbete med tandläkare och det är ganska vanligt att man har både tandläkaren och tandhygienisten på samma ställe. 

Säkrare tandblekning hos en tandhygienist

Har man ingen tandläkare eller tandhygienist och inte riktigt vet vem man ska vända sig till, kan man fråga vänner och familj om tips. Att gå på rekommendationer är ett säkert kort som fungerar bra för det mesta. Men är man i behov av någon särskild behandling som exempelvis tandblekning ska man välja en tandhygienist som även erbjuder detta.