Jurist i Göteborg till din räddning

22 oktober 2020 william eriksson

“Du har rätt att vara tyst. Allt du säger kan användas mot dig i en rättssal. Du har rätt att konsultera en advokat före du talar med polisen och du har rätt till en närvarande advokat under förhören nu och i framtiden.” 

Känner du igen den formuleringen? Då har du antagligen kollat en hel del på TV. Troligtvis på Cops, som sänts på TV6 i evigheters evighet. Man proklamerar för den misstänkta att man kan få viss hjälp även om man blivit arresterad. Av en advokat.  

Och tur är väl det. För juridik och lagar är krångligt och det är lätt att säga fel saker av misstag som sedan används mot en – även om man menat någonting helt annat än vad man har sagt. Därför ska man alltid ha en advokat närvarande när man exempelvis talar med polisen. För att skydda dig själv, men också för att det är din rättighet som ingen kan ta från dig.  

 

Står på din sida

Även om det inledande citatet är hämtat från USA gäller i princip samma sak i Sverige. Det är din lagstadgade rättighet att ha en försvarare vid din sida om du står misstänkt för ett brott. Det är inte meningen att man ska kastas i klorna på åklagaren, nämndemännen och domaren. 

 

 

Man är oskyldig fram till dess att motsatsen har bevisats. Striden i rättssalen måste vara en rättvis sådan och då är det självklart att även den misstänkta ska ha tillgång till expertis och argument.  

För det händer ju faktiskt att människor åtalas och frias för att de är oskyldiga. Det hade kanske inte varit möjligt om det inte fanns en Jurist i Göteborg som stod upp för dig, samlade bevisningen till din fördel och lade fram det pedagogiskt för åklagare och domare. För advokaten står alltid på din sida och ingen annans.