Lång dags färd med hundbur

26 oktober 2021 jonas olsson

editorial

En längre resa innebär alltid en hel del förberedelser för oss som gillar att köra bil. Det är mycket att tänka på och det är vissa saker man inte vill glömma. Visst, det mesta i matväg och så vidare kan inhandlas under vägen, men det stör planeringen.

När husdjuret ska följa med blir det extra pyssel och saker att komma ihåg. Din hundbur finns förstås redan på plats? För att inte ha hunden säkrad i bilen är både farligt och olagligt. Det är därför en smart investering att införskaffa en riktigt bra hundbur. Både för hunden och för dig.

Vad väger din hund?

En schäfer eller en labrador, två av landets populäraste hundraser, brukar väga minst 30 kg. Krockar du i 50 km/timmen blir effekten att en sådan hund väger 1200 kg, och i 90 km väger den 3840 kg. Den vill du inte ha i ryggen. Det handlar om en med all säkerhet död hund och en svårt skadad förare.

Alternativet till att ha en hundbur är en specialsele eller säkerhetsbälte. Men ärligt talat, det skyddet är betydligt sämre för hunden. En bur är det enda rimliga att använda. Givetvis testad och av god kvalitet. Och ja, en sexkilos hund väger 256 kg i 50 km i timmen …

Modell efter smak och enkel montering

En hundbur https://billiga-hundburar.se/ ska vara anpassad till din hunds storlek. Tillräckligt stor för att hunden ska kunna ligga ner bekvämt, men inte så stor att hunden kastas runt i buren vid en olycka. Den ska också fungera i din bil – det finns tabeller vilka som passar vilken bil.

Monteringen är enkel. Du sätter själv ihop hundburen och sedan fästs den i bilens lastutrymme. Baksidan av buren ska vila mot baksätets baksida och buren fästs sedan hårt med medföljande remmar. Hundburar räddar liv. Ditt, andra passagerares och naturligtvis och främst, hundens.