Minireningsverk för fritidshuset eller villan

31 juli 2021 william eriksson

Ett minireningsverk är perfekt för den som inte kan ansluta sin fastighet till det kommunala avloppssystemet. Minireningsverk finns dessutom i flera olika storlekar för att passa olika typer av hus, som exempelvis sommarhuset på skärgårdsön, eller det permanenta boendet och lite större hushållet. Till skillnad från vanliga avloppsbrunnar är ett minireningsverk helt luktfritt.

Minireningsverket fungerar så att det filtrerar avloppsvattnet som kommer in i tanken och separerar sådant som inte hör hemma där, som exempelvis tamponger och kondomer. Det filtrerade avloppsvattnet cirkulerar sedan runt i minireningsverkets olika kamrar. För att snabba på processen tillförs luft genom särskilda luftslangar. Moderna minireningsverk är dessutom biologiska och fungerar helt utan kemikalier, vilket är skonsamt för miljön. Reningen av avloppsvatten och fosfor sker i stället med hjälp av en mineral.

 

 

Ett minireningsverk av bra kvalitet håller i flera generationer

Att installera ett minireningsverk är förhållandevis enkelt och billigt. Minreningsverket grävs ned på tomten i nära anslutning till fastigheten av en maskinentreprenör. Därefter måste minireningsverket optimeras av en servicetekniker för att säkerställa att det fungerar optimalt och är anpassat efter hushållet. För att undvika problem med reningsverket ska man helst också årligen inspektera och serva det. Genom att rgelbundet byta ut slitna delar slipper man vanligtvis jobbiga avbrott. Men skulle man ändå få problem brukar man kunna få hjälp inom tjugofyra timmar.

För den som vill investera i ett minireningsverk är det viktigt att välja en certifierad och godkänd leverantör. Minireningsverket måste också vara anpassat efter nordiskt klimat och de temperaturväxlingar som råder. Det lönar sig också att satsa på kvalitet och ett minireningsverk av bra material som håller i flera generationer. Hur mycket ett minireningsverk kostar beror på vilken storlek man behöver. Här är ett exempel på ett företag som säljer minireningsverk och som även erbjuder kostnadsfri inspektion vid offertförfrågan; https://www.augustsverige.se/minireningsverk/.