När livet vänder på en femöring

29 juni 2020 Lily Hansen

Vi är alla olika. Vi föds med olika förutsättningar. Olika förutsättningar att röra oss, tala för oss eller utföra särskilda, vardagliga sysslor för både oss själva och andra. En del föds med så kallade “vanliga” förutsättningar. Det vill säga ben att springa med, armar att vifta med och fötter att balansera på. Men någonstans längs resan som vi kallar livet kan man ha stött på ett farthinder, ett hål eller en krock. Man kanske har fått en stroke, förlorat talet och behövt acceptera att man behöver hjälp med att utföra den enklaste vardagssyssla. Livet är så orättvist att det vänder på en femöring och ingenting blir sig likt efteråt.  

 

Rätten till ett självständigt liv 

När man av en eller annan anledning, helt enkelt för att livet valde att ta den vägen, inte kan utföra sådant som att laga mat och äta, tvätta sig, gå på toaletten och liknande på egen hand kan man ha rätt till en personlig assistent. En personlig assistent är för den som har något slags funktionshinder och är under 65 år. Det är en felaktig tanke att tro att den personliga assistenten ska göra “allt” åt en helt osjälvständig brukare. Tvärtom hjälper den personliga assistenten brukaren att leva ett så självständigt liv det bara är möjligt. 

 

 

Ett stort ansvar 

Att jobba som personlig assistent innebär ett stort ansvar. Man ska hjälpa en annan människa med oerhört privata angelägenheter. Man ska räkna med att hjälpa till med grundläggande behov som toalettbesök och dusch. Du kommer som personlig assistent extremt nära din brukare och har ett ansvar att inte utnyttja din brukares beroende av dig. Det är brukaren som får välja sin personliga assistent själv efter att ha beviljats stöd hos kommunen. Här kan du läsa mer om att jobba som personlig assistent eller att bruka tjänsten: http://adena-assistans.se/