Så fungerar kinesiologitejp

05 april 2019 Mikael Barani
Så fungerar kinesiologitejp

Har du någon gång sett folk på ditt gym eller idrottare på tv gå omkring med färgglad tejp på till exempel axlar eller ben? Det är inte frågan ett färgglatt plåster, utan det handlar det som kallas för kinesiologitejp. Den kan även gå under andra beteckningar, så som kinesiotejp, sporttejp, fitnesstejp eller det engelska kinesiology tape.

Bakom det kanske lite mystiska namnet döljer sig en lätt elastisk produkt som har många fördelar när det kommer till rörelse. Korrekt applicerad kinesiologitejp kan hjälpa dig att läka, stimulera till muskelanvändning och till och med förebygga potentiella skador. Den kan förbättra och ökar rörelseförmågan i leder och muskler och kinseiologitejp kan även användas till att bättra på hållningen.

Tejpen utvecklades under 70-talet av den japanske kiropraktorn Kenzo Kase. Kinesiologitejpen fick spridning bland elitidrottare innan allmänheten också insåg potentialen i tejpen. 

När kinesiologotejp fästs på din hud ökar proprioceptionen, vilket är din uppfattning om var din kropp befinner sig. Detta gör att du får lättare att känna hur du rör dig, vilket gör att du blir mindre benägen att till exempel överanstränga en kroppsdel.

Det finns även påståenden om att tejpen, genom att den lätt lyfter huden från underliggande kroppsvävnad, även ökar blodflöde och effektiviserar lymfsystemets flöde.

Kinesiologitejpen från Henza håller högsta klass, är vattentät och kan bäras flera dagar i följd. Beroende på vilket område man vill behandla, och vilken effekt man vill uppnå, kan tejpen också klippas i remsor som kan se ut som bokstäverna X eller Y. Allt hänger på vad man har för mål med läkning, optimering och/eller förebyggande av skada.

Tejpen från Henza säljs i tre format: I en sammanhängande remsa på rulle, som särskilt formade bitar anpassade för vissa kroppsdelar så som knän eller armbågar, samt som färdigklippt bitar som antingen kommer som en hel remsa (I-form) eller där en del av tejpen har delats i två (Y-form).