Behov av akuttandvård nära Odenplan

14 september 2020 patrick pettersson

Man är på väg hem efter en trevlig middag på krogen med sin familj. Skrattet ekar mellan husväggarna när man vänder sig om för att säga något till sitt syskon. Och pang så ligger man plötsligt platt på gatan med munnen mot stenläggningen. Gatstenen som stack upp missades i den uppsluppna stämningen.

Vänliga armar hjälper till så man kommer upp på benen igen. Men då ser man genast de förskräckta minerna och känner hur smärtan i munnen kommer som en tågkrasch. Det går snabbt att bedöma att det finns en skada även på tänder och tandkött. Och smärtan tillsammans med blödningen ökar snabbt i styrka.

 

Boka ett besök

Till skillnad mot akutmottagningarna på sjukhusen så brukar man vara tvungen att ringa för att få tid när det gäller skador på tänder och tandkött. Om det inte är en skada som är så pass allvarlig att blödningen snabbt behöver stoppas. I sådana fall så får man åka till den vanliga akuten med även dessa skador.

Akuttandvård odenplan finns för alla de skador och tillstånd som behöver snabb hjälp med åtgärder på såväl kvällstid som dagtid. Men om det gäller dagtid så ska man alltid börja med att försöka få en tid hos sin ordinarie tandläkare. Eller någon som denne kan rekommendera.

 

Specialister till hjälp

De som arbetar inom akuttandvård finns inom flera olika yrkesgrupper. En tandläkare ingår alltid, men i övrigt finns det en grupp av olika specialiteter. Det kan även vara så att man behöver få hjälp av en tandkirurg istället för en tandläkare. Beroende på skadans eller problemets art och allvar. I så fall brukar man finna tandkirurgerna på sjukhuset.

Om problemet är brådskande men inte livshotande så ska man kontakta akuttandvården först. Men det går även bra med sjukvårdsupplysningen om man är osäker. Eller om man inte kan hitta telefonnumret till akuttandvården.