Dags att bli pianist!

23 oktober 2019 william eriksson
Dags att bli pianist!

Att köpa ett piano kan verka som en väldigt stor affär – instrumentet väger mellan 150 och 300 kilo och är ju som alla vet en aning otympligt. Själva kostnaden varierar stort, beroende på märke, storlek och skick. En prisidé är att ett nytt något billigare piano kostar allt från 30 000 och uppåt, och de dyrare 80 000 kronor eller mer. Ibland vill folk bara bli av med sina gamla pianon och skänker bort dem mot avhämtning. Nackdelen med att skaffa ett sådant piano är att man inte vet vad man får, om man inte är pianotekniker förstås och kan kontrollera att det fungerar bra. 

 

Bra med hjälp

Ett tips om man vill köpa ett begagnat piano privat är att pianot är så nytt som möjligt och av ett välkänt märke. Detta för att bespara sig själv kostnader för renovering. Ett bra alternativ när det gäller att köpa piano i Stockholm helt utan mekaniska missljud och trasiga tangenter är att ta hjälp av en återförsäljare. Då kan du ofta få hjälp med såväl besiktning och stämning som transport och tillbehör som pianopall och pianobelysning. Ett piano ska gärna stämmas en gång per år. Det kostar ungefär 1500 kronor och tar en och en halv timme. Fyris piano är ett exempel på ett företag med olika pianotjänster. 

 

 

Öva, öva, öva

När ditt piano väl är på plats är du förstås redo att lära dig spela så snabbt som möjligt. Det finns olika sätt att lära sig att bemästra sitt instrument. Att ta hjälp av en duktig pianolärare är förstås inte dumt, då får du stöttning och uppmärksammas genast på dina eventuella misstag. Men med tillräckligt stor motivation kan man lära sig spela piano riktigt bra på egen hand. Det finns nätkurser, brevkurser, böcker, DVD-filmer och klipp på YouTube. Och i dagsläget så finns det även appar förstås. Lycka till!