Fönster – allt du behöver veta för att välja rätt till ditt hem

25 maj 2023 Julia Zsiga

Fönster är en av de viktigaste delarna i ditt hus. De släpper in dagsljus och frisk luft, och hjälper till att förhindra kylan från att tränga in. Men det är inte alla fönster som är skapta lika. I den här artikeln diskuterar vi allt du behöver veta för att välja rätt fönster till ditt hem.

Fönster och dess funktioner

Först och främst är det viktigt att förstå de funktioner som dina fönster behöver fylla. Fönster behöver följande:

– Insynsskydd
– Skydd mot väder och vind (kyla och regn)
– Låt in dagsljus
– Möjlighet att öppna och stänga

Det finns olika typer av fönster som kan uppfylla dessa funktioner. För att välja rätt fönster till ditt hem är det viktigt att först förstå de olika typerna av fönster som finns tillgängliga.

fönster

Olika typer av fönster

Här är några av de vanligaste typerna av fönster:

– Enkelglasfönster: Dessa fönster består av en enkel glasskiva. De är vanligt förekommande på äldre hus och ger inte mycket isolering eller skydd mot ljud eller värme.

– Dubbelglasfönster: Dessa fönster har två glasrutor med en tunn luftspalt mellan. De ger mycket bättre isolering än enkelglasfönster.

– Laminatglasfönster: Dessa fönster består av två eller flera glasrutor som är laminerade eller fastsatta ihop. De är utmärkta val för skydd mot ljud och insyn.

– Energiglasfönster: Dessa fönster består av två eller flera glasrutor och har en låg-emissionstörbeläggning som hjälper till att skydda mot värme och kyla. De ger mycket bra isolering och är ett utmärkt val för hus med höga energikostnader.

– Klimatskärmfönster: Dessa fönster är utformade för att ge skydd mot både ljud och väder. De består vanligtvis av två eller flera olika material, exempelvis glas och plast.

Hur du väljer rätt fönster

När du väljer vilken typ av fönster som passar ditt behov, är det viktigt att överväga följande faktorer:

– Fönstrets placering: Om fönstret är placerat i ett område som är utsatt för starka vindar eller starkt solljus, kan du behöva välja mer skyddande fönster.

– Ditt hus stil: Du vill välja fönster som kompletterar din husets arkitektur.

– Underhåll: Vissa fönster kräver mer underhåll än andra. Dubbelglasfönster kräver till exempel mycket mindre underhåll än enkelglasfönster.

– Isolering: Om du vill ha bästa möjliga isolering, behöver du välja fönster som har hög energieffektivitet.

Användning av professionella fönsterinstallationsservice

Ett annat alternativ att överväga när du väljer fönster är att använda professionella fönsterinstallationstjänster. De är experter på att hjälpa dig välja rätt fönster för ditt hus, och kan också hjälpa dig med installationen. Det är ett bra alternativ eftersom du kan vara säker på att fönstren installeras korrekt.