Hur används jaktradio vid älgjakt?

25 januari 2023 Staffan Ehrlin

Hur används jaktradio vid älgjakt?

Är du en jägare som letar efter det ultimata älgjaktsäventyret? Att få tag i en bra jaktradio kan då vara precis vad du behöver. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren veteran kan denna apparat göra hela skillnaden när det gäller att hitta ditt byte – och sedan se till att de stannar kvar tillräckligt länge för att du ska kunna ta sikte! I det här blogginlägget tar vi en djupgående titt på hur du använder en jaktradio så att din nästa älgjakt går utan problem.

Låt oss först och främst tala om hur man använder en jaktradio när man är ute på fältet. För att få upp bästa möjliga signal vill du se till att din radio är inställd på en frekvens som är gynnsam för vilda djur. Detta är vanligtvis någonstans mellan 148 och 174 MHz, även om vissa områden kan ha olika frekvenser. Du måste också se till att antennen är monterad på ett område där den får bästa möjliga mottagning. Det är vanligtvis någonstans högt upp, till exempel på ett träd eller en stolpe.

jaktradio

Bra med flera olika funktioner

När du har ställt in enheten kan du börja söka efter ljud som kan tyda på ett potentiellt mål. Det kan till exempel handla om grymtningar, vilket ofta är ett tecken på att en älg är i närheten. Du bör också lyssna efter andra djurljud som kan tyda på ett möjligt byte, t.ex. fåglar eller små däggdjur. Genom att vara uppmärksam på de ljud du hör kan du få en uppfattning om var djuret kan befinna sig och sedan anpassa din strategi därefter.

Slutligen, glöm inte att utnyttja de andra funktioner som din jaktradio har att erbjuda. Vissa modeller har till exempel GPS-funktioner som kan hjälpa dig att hålla reda på var du befinner dig och var potentiella mål kan gömma sig. Du bör också leta efter modeller som gör att du kan kommunicera med andra jägare i ditt område. Kolla in Bear Play Shop för ett grymt utbud, https://www.bearplayshop.se/jaktradio-radiotillbehor/jaktradio/.