Lugnare puls och fiber med hög hastighet ute på Öckeröarna

03 december 2020 Mikael Barani

Är snabbare samma sak som bättre? Det är lätt att tänka det i dagens värld då vi gärna vill ha allt och helst redan igår. Frågan är om vi verkligen är gjorde för detta tempo som vi lever i idag. Vi är på många sätt samma organism som har gått omkring på jorden i ett par hundratusen år. Samtidigt har våra levnadsförhållanden förändrats dramatiskt, speciellt under de senaste 100-200 åren.

Lågt tempo ute på öarna

Framför allt är det i städerna där vi märker av det höga tempot. Eller kanske märker vi inte av det längre, utan det har blivit vardag för oss.

Det är först när vi lämnar höghusen och trafikerade gator som vi märker att vi är stressade. Plötsligt är det tyst i omgivningen och ingen som rusar eller kör förbi en – på väg någonstans. Hjärtat börjar slå lite långsammare – om vi ger det tid till att göra det.

Inte undra på att det är så populärt att flytta till Öckeröarna utanför Göteborg. Här går livet lite långsammare. Visst finns det fortfarande bekvämligheter som mataffär, uppkoppling med fiber och dylik. Samtidigt råder det en annan stämning härute.
Har du aldrig varit på plats är det bara att ta färjan ut. 

Gör det till en minisemester då du passar på att promenera mycket och ser de olika öarnas unika karaktär. Kanske kommer du att upptäcka att du blir förälskad i det landskap som finns härute, samtidigt som du faktiskt har det nära till stadens sus och dus.
I takt med att den bekvämlighet som förut bara fanns i städerna nu blir mer och mer tillgänglig för landsbygden, och i förlängningen ”ö-bygden”, kommer vi kanske att få se områdena utanför städerna i blom igen.

Det finns trots allt mycket att vinna på att inte trängas på samma gator och i samma butiker som alla andra.